" בלב ליבו של הקושי שוכנת ההזדמנות" (אלברט איינשטיין)

כאן ניצור דיאלוג בין אריאלה מלצר כאדם ופסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית, מנהלת מכון רעות לבין הקוראים אודות הקשיים והדילמות של החיים וכיצד להתמודד איתם בהצלחה וביעילות למען חיים טובים, מאושרים,רגועים ומהנים.

נדבר על שליטה וניהול כעסים, על בעיות שבינו לבינה בזוגיות ובנישואין, על קשיים רגשיים, בעיות משפחתיות, טיפול זוגי ועוד.

אהבת? לחץ כאן

יום ראשון, 1 במאי 2011

מה הקשר בין נלסון מנדלה לשואה?


שלום לכם,


והיום אני אפתח בציטוט מפי נלסון מנדלה.


הציטוט אומנם מיוחס באופן פופולארי לנלסון מנדלה בנאום ההכתרה שלו, אך זו טעות נפוצה ובעצם הוא נכתב על ידי מריאן וויליאמסון, מורה רוחנית אמריקנית:

"הפחד העמוק ביותר שלנו הוא לא שמא אנחנו חלשים מדי. הפחד העמוק ביותר שלנו הוא שאנחנו בעלי עוצמה שמעל לכל שיעור. זה האור שבנו לא האפלה שבתוכנו שמפחיד אותנו יותר מכל. אנחנו שואלים את עצמנו, איזה זכות יש לי להיות מבריק, יפהפה, מוכשר ואהוב? למען האמת, איזה זכות יש לכם לא להיות? אתם ילדיו של אלוהים. כשאתם בוחרים לשחק בקטן אתם לא משרתים את העולם. אין שום דבר נאור בצמצום האישיות שלנו כדי שאחרים לא ירגישו חסרי ביטחון. נולדנו כדי לממש את הקסם האלוהי הגלום בנו. הוא לא גלום רק בחלק מאיתנו, כל אחד מאתנו נושא את הקסם הזה בתוכו. כאשר אנחנו נותנים לאור הפנימי שלנו לזרוח אנחנו מעניקים, בלי מודע, רשות לאחרים לעשות כמונו. כשאנחנו משתחררים מהפחדים שלנו, הנוכחות שלנו משחררת אחרים."


דברים אלו הם בעלי עוצמה רבה בעיניי היות והם באים לומר לנו לא לפחד להיות מי שאנחנו במהות שלנו, מלאי אור, בעלי יכולות רבות, מבורכים בכישרונות וכוחות רבים ושצמצום האישיות שלנו לא משרת בעצם לא אותנו וגם לא את האחרים.


כילדיו של אלוהים עלינו לממש את הקסם האלוהי הגלום בכל אחד ואחד מאיתנו. כשאנחנו משתחררים מהפחד להיות מוצלחים, יפים, מוכשרים ואהובים, אנחנו נותנים לעצמנו לזרוח במלוא הפוטנציאל שבנו, ואז אנחנו מעניקים רשות גם לאחרים לזרוח במלואם, ללא פחדים.


יפיפה, לא?


ואיך זה קשור ליום השואה שלפנינו? רבים מבני הדור השני לשואה, שאני נמנית עליהם, ואפילו בני הדור השלישי, חיו בצל הורים שחוו טראומה בלתי נתפסת, אובדנים רבים, שלא תמיד היו פנויים רגשית לתת מענה לצרכים ההתפתחותיים של ילדיהם.
ניצולי השואה חיו בחרדה תמידית מפני אובדנים נוספים והתקשו לתת לילדיהם את האפשרות לפתח עצמאות ואישיות משלהם כ"אני" נפרד ואינדיבידואלי. ניצולי השואה לא יכלו להכיל את רגשות ילדיהם ולהביע כלפיהם אמפטיה.
בשביל ניצול השואה, הילדים שלו שהיוו עבורו ניצחון על הנאצים, גויסו, בדרך כלל באופן לא מודע, להיות קשובים לצרכיו, להגן עליו, לשמור עליו שלא יפגע ולא יכאב שוב וכמי שתפקידם להיות אחראים על ההורה ולטפל בו, דבר שעשה, לעיתים, היפוך תפקידים.

דינה ורדי בספרה "נושאי החותם" כינתה את בני הדור השני "נרות זיכרון " וכ"נושאי החותם" של הטראומה שחוו הוריהם. שלא במודע הם קיבלו תפקיד לפצות את ההורה ניצול השואה על כל הכאב והאובדנים שהיו להם.
בשל כך ההורים ניצולי השואה התקשו לראות את ילדיהם כסובייקט נפרד, בעל צרכים ורצונות משלהם וכל התנהגות עצמאית או נפרדת של הילדים שהיוותה אפילו חלק טבעי מההתפתחות הנורמטיבית שלהם כילדים, יכלה לעורר חרדה גבוהה, כעס או אכזבה מצד ההורה.

אני, למשל, הייתי צריכה תמיד לגייס את כל המדריכים בצופים כדי שיבואו לשכנע את ההורים שלי שיסכימו לתת לי לצאת לטיולים בצופים. רק כשהם השתכנעו שאני בידיים טובות, הם הסכימו, למזלי.


תגובות אלו ואחרות, בלמו את ניסיונות בני הדור השני לעצמאות ולנפרדות ויצרו אצלם אמביוולנציה גדולה שמצד אחד, קיים אצלם צורך חזק להתפתח להיות מי שהם כבני אדם ייחודיים ואינדיבידואליים עם עולם משלהם ומצד שני, איך אפשר לנטוש, ואפילו רגשית, את ההורה שסבל בחייו כל כך הרבה ולהסתכן באיבוד הקשר?

מחקרים בתחום מראים כי רבים מילדי הניצולים שגדלו להורים שחוו כאב רב, אבל, עצב ורגשות אשם סבלו מדיכאון, חרדה וקושי לשמוח וליהנות מהחיים ולכן, גם הם מתקשים ליהנות מעצמם, מהישגיהם, הצלחותיהם ובכלל מהחיים.

לפיכך, רבים מבני הדור השני התקשו לתת לעצמם רשות לזרוח במלוא המהות הפנימית שלהם. דבריה היפיפיים של וויליאמסון וציטוטם בפי מנדלה באים לומר לבני הדור השני, ולא רק להם, כי עליהם להשתחרר מן הפחדים שלהם ולעשות כל שביכולתם לתת לעצמם רשות לבטא ולהיות כל מי שהם, על כל הטוב שבהם, לממש את הקסם האלוהי שבהם, כי ילדי אלוהים הם.


אני מאחלת לך שכל הקסם הגלום בך יצא ויזרח במלוא הדרו.


אריאלה
מנהלת מכון רעות - לטיפול זוגי, משפחתי ואישי
פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית ומשפחתית

9 תגובות:

  1. תודה רבה
    אריאלה יקרה,
    מבטיחה לזכור על האור הגדול
    אילה

    השבמחק
  2. הי אריאלה

    מדהים !! פשוט מרגש ונותן חשק וכוח לממש את כל הכוחות שיש..

    תודה

    שלומי

    השבמחק
  3. מדהים, מה יש לדבר. כל מילה נוספת – מיותרת.

    תודה על ההמלצה החמה.

    אני כל כך שמחה שנפגשנו... את נכס לכל החיים!

    השבמחק
  4. הי אריאלה
    דברים מעניינים מאוד
    ועוד היה יפה ביותר - להבין קצת גם אותך.

    ואולי קצת קשור עם המון הבדלים - יש קו משותף בין הורים ניצולים והורים לבנים יחידים: בשני המקרים קשה להורים לראות בילדים יישות נפרדת ועצמאית, וגם הילדים מרגישים את אותו צורך תמידי לעמוד בצפיות ההורים, לתמוך בהם ולא לאכזב אותם, ומצד שני הצורך להיות עצמאי ולעשות את הבחירות ללא תלות בהורים. הקונפליקט לא נגמר גם כשמתבגרים ... ומכאן : תסכול וכעס.
    (בתור מי שנשואה ל"בן יחיד" )
    מירי

    השבמחק
  5. פשוט מדהים!!!

    השבמחק
  6. אריאלה יקרה
    היכרתי אותך לא מזמן ומאז אני לא מחמיצה אף כתבה שלך ובאמת גם הכתבה על השואה ונלסון מנדלה וגם על נתינה וזוגיות הרגיש לי שכתבת כאילו במיוחד אישית אלי.
    אז המון תודה לך.
    שרה

    השבמחק
  7. תודה אריאלה

    התרגשתי בעיקר בשם ילדותך שהיית צריכה להתבונן בה משני צידי המראה: גם על השתקפותך וגם על השתקפות מערכות החיים שנעת בהן ושמרת אותן מכאבן.

    נאוה

    השבמחק
  8. לאריאלה
    תודה על התזכורות החשובות
    רותי

    השבמחק
  9. תודה לכולם על התגובות החמות, הרגישות והחכמות. ממש ריגשתם אותי.
    אריאלה

    השבמחק